Az évad végén

Az évad végén…

 

Mikor hazaérek a munkából már nem azzal kell foglalkoznom, hogy magamhoz veszem a vesszőket, az íjat, a tegezem és indulok edzésre. Már nagyon lenyugvóban van a nap mire hazaindulok és már sajnos nem jutok ki a pályára lövöldözni. Az ősz gyönyörű színekbe öltözteti a tájat, melynek útjai mentén egész évben vadásztunk a „gumivadakra”. Az asztalomon ott díszeleg egy bögre, amiben a törött vesszők maradványai mutatják az év „termését”. Sok-sok szín és forma. Mindegyik egy szép emléket hoz fel. Ahogy végignézek az éves eredménylistán büszkeséggel tölt el a csapat teljesítménye. Ahogy azt már tudtuk ketten-hárman a csapatból nagyon aktívan versenyeztünk idén. Sok-sok érem, kupa és oklevél az éves mérleg. Több mint húsz versenyen vettünk részt idén, négy nyilvános és két házi versenyt szerveztünk. Sok-sok munka, kilométer, idő, pénz, áldozat, fáradtság, gyakorlás, öröm. Sok új sztori, sok új élmény, sok új tapasztalat. Ahogy így végignézek az éven és naptárat lapozgatva megtalálom a versenyek időpontjait, mindegyikről eszembe jut valami. Az orkán erejű szél, a vacogás, a perzselő napsütés, a döntő, a beszélgetések, a szállás, az út, a végeláthatatlan kilométerek, az új állatok, a purhabos vesszőfogók és még ezernyi más dolog. Arra nem vállalkozom, hogy minden egyes versenyről egyenként írjak, de valahova minden élményt megpróbálok besorolni. Vegyük sorra milyen versenyeken is voltunk idén.

 

HDH-IAA 3D EB – Sopron-Ágfalva
Nem véletlen, hogy elsőként ezt említem. Nagyon meghatározó és nagyon sokat adó verseny volt. Kezdem azzal, hogy a nemzetközi versenyek világában „első bálozók” voltunk. Amikor először szóba került, még nem volt biztos, hogy megyünk. Nem volt kis tétel a nevezési díj, az ország másik felébe elutazni sem kis mutatvány, stb. Végül azért úgy alakult, hogy az esélytelenek nyugalmával, de ott voltunk. Utólag kijelentem, hogy jól tettük! Nagyon nagy élmény volt. Teljesen más, mint az összes többi verseny! Egy életre szóló élmény. Mással össze sem hasonlítható pályák, versenyek, versenyzők, hangulat és miliő. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok erről beszélni. Öt napon át semmi mással nem foglalkoztunk csak az íjászattal. Csak a pályák, a lövések, a barátok. Semmi más nem létezett. Minden egyes perc a szenvedélyünknek szentelve. Sokan azért rettennek vissza ettől, mert drága, messze van, stb. Ugyan nem vagyok „régi motoros a szakmában” de én úgy érzem, hogy ez a csúcsa eddigi pályafutásomnak. „Ha az ember a nagy halat akarja kifogni, ki kell menni a nyílt vízre!” Lehet valaki a legjobb lövő szűk kis környezetében, de az nem azt jelenti, hogy a nemzetközi mezőnyben is jó lesz. Érdemes látni és megtapasztalni, hogy az ember mennyit ér és hogy mások mennyit tudnak. Mindent összefoglalva nagyon nagy élmény volt!

 

3D GP( Nyíradony, Örkény, Eger) és 3D OB (Borsodnádasd)
Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk. Sokszor hallottunk ezekről a versenyekről, de sose jutottunk el. Ahhoz, hogy összesítésbe értékelve legyünk, kellett 3 érvényes forduló! Idén ez nem is tűnt lehetetlen küldetésnek, mert a Dunán innen volt 3 forduló. Ezek a versenyek mindkét napján van egy-egy 28 célos pálya, plusz a döntők. Mindent összevetve nagyon jó versenyek. Színvonalasak. Néha előfordulnak kisebb hibák, de aki emberből van, hibázik. Az OB a hab ezen a tortán! Nehéz pálya, kihívásokkal teli és szivatós, ahogy illik! Ezek a hétvégék nagyon jó kikapcsolódást jelentenek. Itt is igaz, hogy miután nem csak egy nap van versenyre, így van idő beszélgetni, dumálni, elmélkedni, vitázni és gondolkodni. Nem csak annyi, hogy verseny végiglohol, dobogósokat megtapsol, rohanás haza. NEM! Itt van idő megismerni új embereket, eszmét cserélni az íjakról, irányzékokról, vesszőkről, cuccokról. Sok új embert ismertem meg és néhány új barátság is kialakult ezeken a versenyeken. Másik oldala, hogy a nem csak néhány órán át kell elviselni az útitársat, hanem két egész napon keresztül. Összekovácsolja az embereket! Mindenkinek tudom ajánlani. Az áráról csak annyit, hogy itt legalább két versenypályát lő az ember, nem csak egyet és nagy valószínűséggel nem „céllövölde” pályákat.

 

Grand Master Versenysorozat
Ez számomra egy teljesen új dolog. 3 szakágban versenyezni. 3D, pálya, terep. Nagyon tetszetős elgondolás, mert így rákényszerültem, hogy megismerkedjem két új szakággal. Egy dologra azonban rájöttem, rájöttünk. Minden szakágnak megvan a maga szépsége, csúfsága, öröme, bánata. Sajnos azonban arra is ráébreszti az embert, hogy a 3D-sek nagyon tudnak unatkozni egy pályaversenyen. Ha az ember agya rááll az egy lövésre és az ismeretlen távokra, akkor nehezen alkalmazkodik. Egyedüli fájdalmam, hogy nagyon kevesen éltek ezzel az összetett versenysorozattal. Nekem tetszett és érdekes kirándulás volt a begyöpösödött 3D-s agyamnak. Köszönet Letizia!

 

Bükk Kupa Versenysorozat
Most színt vallok. Szeretném megélni, hogy hozzánk is annyian látogatnak el, mint az Északi-régió három nagy múltú egyesületének közös versenysorozatára. Három eltérő, de maga nemében egyedülálló pálya. Három lelkes és tapasztalt csapat! Ennek megfelelően 3 szivatós pálya. Sok-sok barát gyűlik össze ezeken a versenyeken, amik nagyrészt az évad végét jelentik. Jó hangulat, sok résztvevő, rövid pályák. Kellemes, de mégis nagy gonddal megtervezett pályák. A végére már mindenki elfelejti búját, baját és csak az önfeledt nevetés marad. Mind a három csapat szívvel-lélekkel hajt értünk versenyzőkért és bizony ez sokat jelent. Jó látni, hogy ebben a régióban milyen hatalmas tömegbázisa van gyönyörű sportunknak.

 

Egynapos versenyek
Idén bizony mindenféle verseny volt! IFAA terep, 3D, Minősítő, Régióbajnokság, stb. Mindegyik hagy nyomot az emberben és kiváló kikapcsolódás a hétköznapok világából! Már jól indul a hetem, amikor hétfőn naptárlapozás közben egy versenyidőpont tűnik fel a hétvégén. Ezek a versenyek kikapcsolódást, edzést, felkészülés, tesztelést és még sok minden mást jelentenek. Az ember a jó társaságért, a jó hangulatért is elmegy. Van amelyik könnyebb, van amelyik nehezebb. Így alakul ki két dolog az emberben az eredmények kapcsán.
1. A karó mindenkinek ugyanott van!
2. A lőlap nem hazudik!
E két alaptörvény következtében az eredményeket magyarázni és a mi lett volna ha kérdéseket hangoztatni tök fölösleges. Ezért kellenek ezek a versenyek! Aki egy kis kikapcsolódásra vágyik de nem akar túl sok időt és energiát belefektetni, tökéletes választás.

 

Konklúzió
Szépen eljutottam az érzelgős megközelítéstől a realista, beszólós végletig. Valójában ilyen minden verseny! Nem szabad az embernek túl komolyan venni magát! Ez egy jó játék csak néha nagyobb a tét! Aki megérti és elfogadja az boldog versenyző lesz! Nem feltétlenül eredményes, de boldog!

 

Jövőre ugyanitt, ugyanúgy, de reméljük még többen!« Előző: Irány(zék) nélküli ösvényeken visszalépés az előző oldalra Következő: 2014 Terem OB Debrecen Hajnalhasadás »
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat