FITA Terepíjász útmutató

Bevezető

 

Számos országban a terep íjászat egy népszerű ága az íjászatnak, de azért, hogy még népszerűbbé tegyük a kezdők számára, és azokban az országokban, ahol az íjászat ezen ága nem ismert, ebben a leírásban el fogjuk magyarázni néhány “titkát” a terep íjászatnak.
Ez egy új kiadása a FITA terepíjász útmutatónak, amely 1995-ben készült a Terep Íjász  Bizottság által és a Svéd Íjász Szövetség publikációján alapult.
A terep íjász alapjaiban hasonlít a pálya íjászhoz, és gyakran, aki jó pálya íjász szintén jó terepíjásszá válhat. Természetesen amint azt látni is fogod, ezekben az útmutatókban van néhány dolog, amit az eszedben kell tartani, amikor a terepen lősz, és amiről ez a leírás is szól.
A terep íjászatban minden FITA kategória elismert, tehát a kategóriák: Csigás, Reflex és BareBow. Valamint látni fogsz longbow-s és más tradicionális íjászokat is a versenyeken.
A csigások leggyakrabban elsütővel és nagyítóval lőnek, és az íjászok a pálya íjászokkal azonos felszerelést használnak.
A Reflex íjászok, régebben freestyle íjászok egy reflex íjjal lőnek, irányzékot használnak, kézzel oldanak úgy, mint a pálya íjászok.
A BareBow nemzetközi viszonylatban olyan íjászt jelent, aki reflex íjjal, irányzék és stabilizátor nélkül lő, természetesen különböző célzási technikák használatosak, mint például a vessző hegyének, vagy az íj kifutójának használata a célzáshoz.
A barebow íjászok leggyakrabban húrmértékes célzással variálják a hegy pozícióját a célzó szemükhöz képest, vagy különböző húzási pontokat használnak, vagy ezek kombinációját azért, hogy minél pontosabban tudjanak célozni különböző távolságokra.
Egy alsó húzáspontot a nagy távolságokhoz és egy magasabb húzás pontot a közeli célokhoz.
A helyi versenyeken látni fogod, hogy az íjászok ösztönösen lőnek, - ami azt jelenti, hogy nem a szó jó értelmében céloznak, -ösztöneik alapján lőnek úgy, mint egy repülő kő.Letölthető dokumentumok:
 
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat