Íj irányzékok és működésük

Íj irányzékok és működésük

Ahhoz, hogy megfelelő irányzékot választhass, mindenképpen figyelembe kell venned az általad űzendő íjászati formát. Ez a tényező segít meghatározni, hogy milyen típusú irányzékra van szükséged. Ne válassz drága céllövő irányzékot, ha vadászíjászatba kezdenél. Az íjászat valójában nem igényel irányzékot. Sokan ösztönösen lőnek, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem használnak irányzékot. Ez egy ugyanolyan módszer, mint a labdadobás a baseballban, nem célzol valójában, csak dobod. Számtalan dobás után pedig tudni fogod, hogyan irányítsd a labdát úgy, hogy a kívánt célba érkezzen majd. Érdemes kipróbálnod, de csak ha van elegendő időd a gyakorlásra.
A legtöbb ember használ valamilyen irányzékot. Maga az íj berendezése nem olyan gyors, mint egy puskáé, több koordinátát is figyelembe kell venned célzáskor, s ezek távolságról távolságra változnak. Ez abból ered, hogy a vessző repülés közben ívelt pályán halad. Például ha azt akarod, hogy a vessző távolabbra repüljön, akkor magasabbra is kell céloznod. Ezeket a célzást segítő egységeket szokás pinnek nevezni az íjászatban. Minden egyes pin más és más távolságra van beállítva és a színük is eltérő lehet. Például a legfelső pin lehet sárga és ez a te 20 yard távolságot jelölő pined, a második lehet vörös, jelölve a 30 yard távolságot és így tovább. Azt a pint használod lövésnél, amely a megfelelő távolságot jelöli számodra.


Vadászíjászatban használatos irányzékok

A vadászíjászatban a legújabb trend a száloptikás irányzék használata. Ez esetben maga a száloptika a célzó eszköz. Működése azon alapul, hogy ezek a szálas optikák összegyűjtik a fényt, ezzel létrehozva egy referenciapontot, ami akkor válik számunkra láthatóvá, ha ezt (egy kisebb elem segítségével) megvilágítjuk. Minél hosszabb a szál, annál fényesebb a pin.
Nagyon sok típusú irányzékkal találkozhatunk a vadászíjászatban. A legrégebbi, hagyományos irányzék a „square pin guard” volt, ahol a pinek a „guard” oldalában helyezkedtek el. Manapság már a függőleges pines módszerrel készült irányzékokat alkalmazzák, ahol a tüskék a guard aljában helyezkednek el, elméletileg ez jóval jobb rálátást nyújt a célpontra. Egy másik típus az állítható egytüskés irányzék. Ezen van egy eszköz, amit annak megfelelően állíthatsz, hogy milyen messze is akarsz lőni. Ismertek még a „inga” elnevezésű irányzékok, amelyeket lesvadászathoz használnak. A szerkezet önmagától ellensúlyoz, így ha ez megvan nincs más dolgod, mint célozni és lőni. Némely „inga” irányzékok hatékonyabbak, mint mások, míg vannak olyanok, amelyek gyors íjsebességet igényelnek. Gyakorolj sokat, mielőtt egy „inga” irányzék megvételére vetemednél, de ne érts félre, működnek 
A pin „guardok” is megváltoztak. Mivel sok ember használ peepet az íjaihoz, amely kerek, így mostmár a pin „guardok” alakja is kerek. Ez jóval megkönnyíti a keret behelyezését a „peepbe”. A „mind” ezt automatikusan megteszi helyetted, így sokkal pontosabb lehetsz.

 


Céllövő irányzékok és Scope-ok

Sok céllövő íjász vadász is egyben. Ők valószínűleg olyan vadászirányzékot választanak, amely mindkét célra kitűnő. Hosszú út vezet a „high-end” vadászirányzékok létrejöttéig. A második és harmadik tengely szabályozható, része a libella (szintező) és a száloptika, illetve az egyenként és/ vagy csoportosan állítható pinek is. Némely típus esetében még nagyító lencse is van. A valódi céllövő íjászok többsége vagy állítható egy pines vagy scope-os irányzékot használ. Néhány példa ezekre: Sure-loc Supreme irányzékok, CBE Custom Bow Equipment irányzékok, Truball Axcel irányzékok és így tovább. Ezen irányzékok segítségével pontosan beállítható az adott yardmennyiség a lövéshez. Tehát ha nyílt területen szeretnél 43 yard távolságra lőni, akkor beállítod az irányzékot 43 yardra és egyszerűen csak lősz. Ám ha a vadászirányzékod és a pined is csak 40 yardra van beállítva, akkor arra kell törekedned hogy a célpont felé lőj ahhoz, hogy telitalálatod legyen. Az ilyen irányzékok esetében gyakran találkozhatsz felszerelt scope-pal, amely a lövész preferenciájától és a céllövészet típusától függő nagyításra van beállítva. Az Indoor 300-as lövészek minden bizonnyal egy 6x vagy 8x nagyítású scope-pal fognak lőni; egy 3D-s pályán az íjász 3x vagy 4x scope-ot, a „Field and Fita” esetében pedig valószínűleg 3x-8x nagyításút alkalmaznak.
A scope-oknál különböző lehetőségek merülnek fel a célzó/irányzó pont típusában, ez lehet száloptika akár a vadászirányzékok esetében, de lehet „stick-on-dots”, „stick-on-rings” és még sok más.
A scope-ban a lencse a legfontosabb. Ez az a rész, amiből előnyünk származik. Ha scope-ot vásárolnál, széles a paletta, találhatsz 100$-ért illetve 350$ -ért is. Általában minél jobb a lencse, annál magasabb az ár, de ezzel nem azt értem, hogy ha egy jó scope-ot akarsz vásárolni, azért 350$ dollárt kell fizetned, csak van különbség egy 100$-os és egy 350$-os scope között.


Clarifier-ök és amiben segíthetnek

Ha a scope-od lencséje 2x vagy 3x, akkor nagy valószínűséggel NEM lesz szükséged clarifier-re. De mi is az a clarifier? A clarifier az egy peep, amiben van egy lencse. Általában olyan szerkezetű peepeket árusítanak, amelyeket úgy fonnak be, hogy azokhoz illjen a clarifier csavarja. Különböző átmérőjű és többféle élességű clarifier-öket találhatunk a piacon. Manapság az átmérő méretét aszerint választják meg, hogy a scope ház szépen illeszkedik-e a peep belsejéhez, mikor célzolnak. Ez teszi lehetővé, hogy biztos lehess abban, hogy teljesen centrális a helyzeted a lövésnél. Na most a clarifier élessége kissé trükkös dolog. Ahogy már említettem 2x-3x esetében nincs szükséged clarifierre. Általában 4x-nél lesz szükséged rá, a #1 Clarifier-re. Ha a scope-ban lévő lencse 6x, akkor a #2 Clarifier, ha 8x vagy 10x, akkor #3 Clarifier ajánlott. Ez egy általános szabály, persze ez nagyban függhet az íjász látásától is, ami viszont igen változó. Lehet találsz egy #2-t és ez teljesen megfelelő lesz a 4x lencséhez, szóval kicsit próba-szerencse a dolog. A legtöbb high end pro üzletben találsz bemutató anyagot, így a saját szemeddel tesztelheted le magad. Nem utolsó sorban ne felejtsd el, hogy olyan peep-ed legyen, amely nyílásába beleillik a csavar annak érdekében, hogy tökéletesen működjön.
« Előző: Szabolcsi szárnypróbálgatások – Keleti Turul Íjász Egyesület visszalépés az előző oldalra Következő: Útkeresés »
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat