Íjászati rövid útmutató

Üdvözlet Sporttársak!

 

Azért „ragadtam billentyűzetet”, mert az íjászok között rengeteg félreértés, áltudományosság kering, és úgy érzem ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Ezért rögtönözni szeretnék a csigás íjászoknak egy útmutatót az igazságról – természetesen a teljesség igénye nélkül - hogy eligazítsak sok újoncot, és egy két öreg rókát, hogy is van ez "valójában".

 

Íj
Kezdjük először is a legnagyobb egységgel magával az íjjal. Sok vesződségtől kíméljük meg magunkat, ha olyan íjat választunk, amin van ideg. A csigás íjakra - de igazából az összes íjra is igaz - hogy meglehetősen embert próbáló feladat nyílvesszőt kilőni ideg nélkül. Arról nem beszélve, hogy csigás íjnál a helyén tartja a karokat, egyéb alkatrészeket. Szóval mindenképp javaslom a használatát. Sokan állítják, hogy könnyebb lőni, ha megvan az íj középrésze is (a vas!), ami alapvető igazság, hisz sokkal könnyebb felszerelni a különböző alkatrészeket az íjra, ha megvan ez az alkatrészünk is. A célra tartást is megkönnyíti hisz egy szál ideggel a kézben ez egyébként erős koncentrációt igényel ez a feladat. Arról nem beszélve, hogy jobban is néz ki egy íj középrésszel. Mondhatnám íj alakú lesz a sporteszköz. Cizellálhatnám ezt tovább, de talán úgy jellemezném, hogy kevés fölösleges alkatrészt találunk az íjon, ezért az én javaslatom az, hogy ne szereljünk le róla túl sok mindent, hogy megfelelő teljesítményt nyújthasson a számunkra.

 

Stabilizátor
Nagyon fontos eleme az íjnak. Sokat olvashatunk arról, hogyan segíti a rezgések elnyelését, a célzást, és az egyensúlyt. De igazából a stabilizátorok nem ezt a szerepet látják el, bár sok laikus ezt hiszi. A stabilizátor szerepe, hogy le tudjuk támasztani az íjat egy arra alkalmas csipesszel . Ezt a megállapítást rengeteg fotón ellenőrizhetitek az interneten.Ebből adódik, hogy az oldal stabilizátor a felborulás ellen véd. Ez teljesen logikus. Ennek ismertében ebből egyenesen következik az a tény, hogy hosszú stabilizátort azok használnak akik kímélik a derekukat. A magas ár amit elkérnek érte pedig annak köszönhető, hogy multi funkciós eszköznek tekintendőek. Simán rájuk lehet teríteni egy törölközőt. léggitározásra lehet használni így az íjat, vagy akár le lehet vele verni a diót a fáról, távol lehet vele tartani a kutyákat, el lehet vele verni bárkit - aki hagyja magát -, és egyéb rendkívül fontos funkciót el tud látni egy ilyen eszköz. A fentiekre tekintettel mindenképpen javaslom a használatát.

 

Irányzék
Nagyon fontos alkatrész. Leginkább erre lehet fogni, ha nem találjuk el a célt. Fontos, hogy drága legyen, és minél több alkatrészből álljon. Így sok minden kilazulhat, eltekeredhet, és elfelejthetjük megnézni a vízmértéket lövés előtt. Így megnyugtatóan tudjuk közölni sporttársainkkal, hogy miért is nem találtuk el a célt. Más szerepe nincs.

 

Kifutó
Egyesek szerint fontos alkatrész, de ha közelebbről megvizsgáljuk teljesen haszontalan dolog. A legtöbb kifutó úgynevezett lebukós kifutó. Az összes dolga annyi - a lövés pillanatától kezdve - hogy eltűnjön a nyílvessző alól. Lehetőleg minél gyorsabban. Nos, minél lenne gyorsabb, ha nem annál, ha nem lenne ott. Szerintem valami régi indián szokás miatt teszi fel mindenki ezt az eszközt és költ súlyos tízezreket, hogy aztán ne legyen ott.

 

Peep
Általánosságban mindenki úgy gondolja, hogy segít a célzásban. De a logika itt is segít nekünk! Szabad szemmel teljesen tisztán lát a legtöbb ember. Így teljesen fölösleges egy kis lyukon keresztül keresni a célt. Hisz sokkal jobban látjuk e nélkül. Persze van ennek szerepe, mondjuk egy bejárati ajtón, ami általánosságban nem átlátszó, így ha van rajta egy kis lyuk és kémlelhetjük mi van a túloldalt. Igaz nem elhanyagolható, hogy lövéskor a szemünk előtt fut el az ideg, így mondhatnánk azért kell a peep, hogy átlássunk az idegen. Már ha fent leírtakat követve, olyan prémium kategóriás íjat választunk, amin van ideg.


De ezt a zavaró tényezőt rengeteg módszerrel el tudjuk hárítani. Például lövés előtt levágjuk az ideget. Vagy az is segíthet ha a másik szemünkkel célzunk, nem azzal ami előtt ott az ideg. Ebben az esetben az irányzék sem fogja zavarni a célzást, hisz az is a másik oldalt található lövéskor. És még számtalan megoldás ismeretes, mint például lövés előtt úgy is becsukjuk a szemünket a balesetek elkerülése végett, így teljesen fölöslegesé válik.


Nagyjából szerintem sikerült megvilágítanom azokat a fontos részeket melyeket muszáj érinteni ahhoz, hogy megfelelő tudással rendelkezzetek ehhez a sporthoz, és kihozhassátok magatokból a legtöbbet. Bármi is legyen az. Remélem hasznos tudással bővítettem tudásotokat és megfogadva tanácsaimat, eredményesebb íjász lehetek általatok.

 

Szabó István« Előző: Az 1% sok szép találathoz segíthet minket! visszalépés az előző oldalra
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat