Kezdő íjászok kézikönyve

Bevezető:


A FITA Kezdők Kézikönyve a kezdő íjászok felkészítéséhez szolgáló edzői útmutató. Az útmutató segítséget nyújt az edzőknek abban, hogy a kezdő íjászokat a helyes mozgástechnikára, elméleti ismeretekre tanítsák, és hogy fejlődésüket követni, értékelni tudják. A kézikönyv mellett a FITA által kiadott DVD is nagy segítséget nyújt, amely szintén elérhető magyar nyelven is.
A kézikönyvben bemutatott program, vizsgarendszer, a FITA Kezdő Íjászok Programja (KÍP), amely a Magyar Íjász Szövetség Utánpótlás Programjának is az alapját képezi.
A KÍP program egy olyan eszköz az edzők számára, amely segítségével nemcsak segíthetik és követhetik tanítványaik fejlődési útját, de a vizsgák és díjak révén motiválhatják is őket a további fejlődésben anélkül, hogy túl korán versenyeztetnék őket.
Ráadásul azok az egyesületek, akik csatlakoznak a MÍSZ Utánpótlás Programjához és alkalmazzák a kézikönyvben bemutatott programot, további előnyökhöz juthatnak, úgymint eszköztámogatás, edzőképzés stb… (részletek a www.misz.hu weboldalon)
A FITA Kezdő Íjászok Programját (KÍP) úgy alakították ki, hogy a kezdő íjászok bárhol a világon ugyanazokat az ismereteket sajátíthassák el. A program hét lépcsőn vezeti végig az íjászokat, és minden szint teljesítését kitűzővel díjazza: rövid, 6-10 méteres távolságról kezdve (az életkortól is függ); a legrövidebb terem versenytávig, 18 méterig (nagyobb lőlapra, mint a hivatalos versenylőlap); közelítve a legrövidebb FITA szabadtéri versenytávig, a 30 méterig, amely távolságról már a hivatalos, 80 cm átmérőjű lőlapra lőnek (olimpiai íjászok esetén).
A vizsgarendszer nem kizárólag a találatokon alapul, a mozgástechnikai fejlődést és az elméleti ismereteket is követi. A program fő célja a kezdő íjászok teljes körű tanítása, hosszú távú fejlődésük megalapozása.
Bízunk benne, hogy KÍP Program sikereket hoz a jövőben mind az edzőknek és a tanítványoknak is, amely hosszú távon az eredményekben is megmutatkozik. A Magyar Íjász Szövetség nevében köszönjük mindazon egyesületek, edzők és íjászok munkáját, akik együttműködő partnerként, oktatóként, illetve tanítványként részt vesznek az Utánpótlás Programban és alkalmazzák a Kezdő Íjászok Programját.



Letölthető dokumentumok:

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények




Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat