Hírek

Sopron 3D Európa bajnokság 5. nap

2013.06.04.

Összegzés:


A haza vezető hét órás úton, volt időnk számot vetni az elmúlt hétről. Sok élménnyel, érzéssel lettünk gazdagabbak. Abban mindenképp egyetértetünk, hogy mintanyiunknak sokat jelentett, hogy elindultunk ezen a versenyen. Persze lehetnénk kritikusak, és sorolhatnánk a hibákat is, de sokkal többet, és jelentett a mesés pálya, a kihívás izgalma, a versenyzés fokozta koncentráció. Igaz már előzőleg írtam, hogy alföldi embernek nem való ez a hely, de miután akklimatizálódtunk, és megszoktuk a kaptatókat, rájöttünk hogyan is kell számolni ilyen környezetben a távolságot, egyre jobban élveztük a pálya adottságait. Bár néha jól jött volna egy oxigénpalack a kaptatók tetején. 

Mindhárom pálya gondosan előkészített volt, és kihívásokkal teli. Vízszintes cél talán öt darab volt. A többi meredélyen, völgyben, patakon keresztül, cserjék mögött, voltak fellelhetőek. Becsapós árnyékokkal, völgyön átívelő célokkal.


Az első nap félelmei után, azon kaptuk magunkat, hogy igazán meg akarjuk mutatni mit, tudunk. Volt, aki pofont kapott, a helyzettől, hogy ezt most nem lehet fél gőzzel csinálni. Volt köztünk, aki saját egóját tömörítette apró csomagocskává az ellenfelek előző eredményei láttán, ezzel technikai hibákat okozva magának, és onnantól már nem az ellenfeleivel küzdött, hanem a teherrel melyet saját maga rótt magára. És volt olyan is, aki a felfokozott izgalom, megtálltosította. Ez a nap hozta el viszont számunkra azt a jól eső érzést el, hogy jó helyen vagyunk, jó emberekkel. A nap végét egyéni problémáink feldolgozásával fejeztük be. Persze ezt ne úgy képzeljétek, hogy kiírtunk egy „közös ülést” 19:00–21:00-ig Egyszerűen csak mindenki segíteni szeretett volna a másiknak. Nevezhetjük ezt barátságnak, csapatszellemnek, együttérzésnek, mindegy. A lényeg, hogy kiderült, hogy van nekünk ilyen. Így a második napon sokkal összeszedettebben tudtunk kezdeni. És miután befejeztük a pályát, azonnal a belövő pályán folytattuk, amíg csak lehetett, majd hajnalban folytattuk a verseny kezdetéig. A következő nap meg is hozta az eredményét a hozzáállás. És kamatoztattuk is a további napokon is.

 

Azt kell, mondjam, hogy mindenki elérte a jelenlegi tudásának mértékét. Persze órákon át tudjuk majd magyarázni, miért is lehetett volna jobb eredményt, és, hogy tulajdon kép jobb eredményünk van, mint, ahogy azt a számok mutatják. De igazából most ennyit tudunk. Nem az íjászatról, hanem a versenyzésről. Kiderült, hogy a saját kútfőből kitalált előkészítés, edzés, fabatkát sem ért, mert rossz irányba indultunk. Láttuk mások milyen rutinnal készülnek, mennyire komolyan veszik ezt a versenyt. Ha ezzel a tapasztalattal indulhattunk volna, sokkal jobb eredményt tudtunk volna végezni. Ha még foglalkozunk két év múlva íjászattal, valószínű újra neki fogunk gyürkőzni, hogy most már nagyobb rutinnal veselkedjünk neki.

 

A végső mérleg mindenkinek pozitív lett. Csomós Jani élete legjobbját lőtte, egy igen technikás pályán, amit sosem képzelt magáról. Böszörményi Lacika egyszerűen nem tudott hibázni az utolsó napon. A hatos döntőben kilenc pontot javított, és egyenlő pontot szerzett a második helyezettel, így szétlövésre került sor. Ahol három körön át nem bírtak egymással, Fehér Józsival. Az utolsó körben, egy vidrán, amiről tudjuk, hogy nem egy nagyalakú cél, László tízest, míg Józsi tizenkettest lőtt. Ezen vérzett el a második hely. Csapatban viszont a hátán hozta be a csapatot. Csak tízest és tizenkettest lőtt a döntőben. Én meg azzal álltathatom magam, hogy levertem mindenkit. Persze ez csak álltatás, de jól esik. Kedvencem, a vasdisznó, (pénzdíjas verseny) versenyen tovább maradtam bent, mint mindenki, aki dobogón, vagy a közel végzett. Az utolsó körig jutottam, ahol nem hibáztam a lövésnél, de hatvanöt méterre nem volt belőtt irányzékom, így csak sarcra állítottam az íjon így buktam el a fődíjat. De mondhatom, hogy hamarabb kiesett Bóka László, CU 1. helyezett, Böszörményi László, HU 3. helyezett, Utolsó körben együtt estünk ki Király Beátával aki a Női CU 1. helyezettje, és egy számszeríjassal, ami ugye egy puska. Nekem ennyi elég. De azért arra is büszke vagyok, hogy a 17. helyről, a 13.-ig javítottam az eredményem.

 

 

Szabó István


Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Kapcsolattartó: Csomós János, Tel.: +36 20/333 6418

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat