Szabolcsi szárnypróbálgatások – Keleti Turul Íjász Egyesület

Ez a történet valójában még csak most kezdődik, és sokan írják sorait, de úgy gondolom érdemes még nem nagy távlatból visszatekinteni a kezdetekre. Tehát kezdjük az elején. 2009 év végén egy olyan bolt nyílt Nyíregyházán amilyen még nem volt a környéken sem. Egy vadászíjász bolt. Nekem is felkeltette az érdeklődésemet és persze meg is néztem magamnak. Első benyomás az volt, hogy VÉGRE!!! Tényleg egy olyan hely volt amilyenre gondoltam. Sok-sok minden, amit eddig csak képernyőn láthattam és gondolkozhattam, hogy vagy látatlanban megrendelem, vagy utazok és még akkor sem biztos, hogy olyan amilyet én szeretnék. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy szerencsére nem a profitvágy volt a motiváció a bolt létrehozásában, hanem az íjász szív. Sok íjászt ismertem már, de csak nagyon kevesen voltunk, akik együtt jártunk lőni. Valahogy az volt a tapasztalat, hogy ezt a sportot mindenki különállóan űzi, egy-két emberrel közösen járt eldugott helyekre vesszőt röptetni. Sokszor mi is megtapasztaltuk, hogy nem nézték jó szemmel tevékenykedésünket. Ezt persze megemlítettem többször is a boltban, akik úgy gondolták, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy nyugodtan tudjunk kulturált körülmények között gyakorolni a célba lövést. Valójában ez volt az első lépés az egyesület létrehozásához.


2010 tavaszától kezdődően a Keleti Turul Vadász-Íjász Szaküzlet segítségével heti kétszer, majd később heti háromszor nyílt lehetőség gyakorolni a kispuska lőtér 50 méteres pályáján. Hogy legyen is mire lőni, a bolt biztosított 4 vesszőfogót és számos lőlapot a gyakorláshoz. Ahogy jött a jó idő egyre többen és többen lettünk a pályán. Lassacskán kialakult egy szép kis népes társaság. Méregettük, próbálgattuk egymás íjait, vesszőit, egyéb felszereléseit. Tanítgattuk és segítettük egymást. Persze az ember szereti megmérettetni magát. Egyre többször mértük össze íjfeszítő tudományunkat. Legtöbbször egymással versengtünk a pályán, de néha azért ellátogattunk más egyesületek által szervezett versenyekre, ahol szép eredményeket értek el a társaság tagjai. A versenyek új lendületet adtak a csapatnak. Tekintettel arra, hogy rohamléptekkel közeledett nyár és egyben a szezon vége, felmerült egy ötlet. Mi lenne, ha méltóképpen zárnánk le a szezont! Egy „vadászversennyel”, ahol csak a mi kis kompániánk versenyez egymással fegyvernemek szerint. Persze a helyszín adott volt, a társaság is. Egy nagyon kellemes napot töltöttünk egy baráti versengéssel! Ez a verseny még jobban összekovácsolta a kis társaságot. Egyre többször merült fel az ötlet, hogy hivatalosan is létrehozzunk egy egyesületet, melynek tagjai már adottak voltak. Így született meg a döntés és ült össze a társaság 2010. szeptember 8-án, hogy kimondják az egyesület létrehozását.


Ahogy az lenni szokott következett a bürokrácia pokla, melyet még ma is nyög az egyesület. A lényeg mégis az, hogy végre létrejött egy olyan csapat, ami nyitott mindenki számára és szívesen várja az érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni ezzel a csodálatos sporttal. Közöttünk mindenki megtalálja a helyét, aki szeretne íjászkodni. Használjon akár több modern csigás vagy olimpiai íjat, akár hagyományos reflexet vagy visszacsapó íjat. Nem az eszköz a lényeges, hanem a szenvedély, ami a vessző röptének csodálatában rejlik.


A frissen alakult csoport töretlen lelkesedéssel folytatta a gyakorlást és a versengést. Felmerült, hogy nem igazán vannak olyan versenyek, amelyek az éjszaka leple alatt történő vadászat élményét adnák vissza. Arra gondoltunk, mi megpróbáljuk. Így történt, hogy november egyik teliholdas szombat estéjére meghirdettünk egy éjszakai versenyt. Jöttek is szép számmal az emberek, hogy összemérjék tudásukat. Ismét sikerült egy jó hangulatú versenyt összehoznunk. Ekkor már rövidültek a nappalok és egyre csípősebbek lettek a szelek. Ahogy az lenni szokott télen csak a legfanatikusabb emberek jártak megfagyasztani magukat a mínuszokban.


Az új év új feladatokat és lehetőségeket jelentett a csapatnak. A rövid idő alatt amióta az egyesület megalakult, sokan megismerték a nevünket. Így történt, hogy lehetőséget kaptunk a 2011-es szezonban 3 verseny rendezésére, továbbá a régiós bajnokság egyik fordulójának megrendezésére. A csapat első egész napos 3D-s Vadászversenyére április első igazi tavaszi napján került sor. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak és újabb erőt adtak. A csapat kiváló munkát végzett, melyről mindenki elismerően nyilatkozott. A 2011-es évben még tartogat ez a csapat meglepetéseket és kellemes versenyeket.

 

Reményeink szerint a KELETI TURUL ÍJÁSZ EGYESÜLET még sokáig szárnyal Nimród végtelen egén.« Előző: Csigás íjászat (John Dudley) visszalépés az előző oldalra Következő: Íj irányzékok és működésük »
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat