Terep kézikönyv

FITA Terepíjász Útmutató

 

Tartalom

 

Bevezető

Pálya– és Terep íjászat összevetése

Fel– és lefelé lövés

Lövés lejtőn

Hogy becsüljünk távolságot

- A céltábla nagyságának meghatározása

- Távolságbecslési eljárások

- Hogy tudjuk elkerülni a távolságbecslési hibákat

- Távolságmérés

- Összefoglaló

Célzás felfelé lövéskor

Célzás lefelé lövéskor

Biztosítsd a második sikeres lövést

 

 

Bevezető

 

Számos országban a terep íjászat egy népszerű ága az íjászatnak, de azért, hogy még népszerűbbé tegyük a kezdők számára, és azokban az országokban, ahol az íjászat ezen ága nem ismert, ebben a leírásban el fogjuk magyarázni néhány “titkát” a terep íjászatnak.

Ez  egy  új  kiadása a  FITA  terepíjász útmutatónak, amely  1995-ben készült  a  Terep  Íjász

Bizottság által és a Svéd Íjász Szövetség publikációján alapult.

A terep íjász alapjaiban hasonlít a pálya íjászhoz, és gyakran, aki jó pálya íjász szintén jó terepíjásszá válhat. Természetesen amint azt látni is fogod, ezekben az útmutatókban van néhány dolog, amit az eszedben kell tartani, amikor a terepen lősz, és amiről ez a leírás is szól.

A  terep  íjászatban minden FITA  kategória elismert, tehát  a  kategóriák: Csigás, Reflex és

BareBow. Valamint látni fogsz longbow-s és más tradicionális íjászokat is a versenyeken.

A csigások leggyakrabban elsütővel és nagyítóval lőnek, és az íjászok a pálya íjászokkal azonos felszerelést használnak.

A Reflex íjászok, régebben freestyle íjászok egy reflex íjjal lőnek, irányzékot használnak, kézzel oldanak úgy, mint a pálya íjászok.

A BareBow nemzetközi viszonylatban olyan íjászt jelent, aki reflex íjjal, irányzék és stabilizátor nélkül lő, természetesen különböző célzási technikák használatosak, mint például a vessző hegyének, vagy az íj kifutójának használata a célzáshoz.

A barebow íjászok leggyakrabban húrmértékes célzással variálják a hegy pozícióját a célzó

szemükhöz képest, vagy különböző húzási pontokat használnak, vagy ezek kombinációját azért, hogy minél pontosabban tudjanak célozni különböző távolságokra.

Egy alsó húzáspontot a nagy távolságokhoz és egy magasabb húzás pontot a közeli célokhoz. A helyi versenyeken látni fogod, hogy az íjászok ösztönösen lőnek, - ami azt jelenti, hogy nem a szó jó értelmében céloznak, -ösztöneik alapján lőnek úgy, mint egy repülő kő.

 

 

Pálya – és Terep íjászat összevetése

 

 

A terep íjászat számos dologban különbözik a pálya íjászattól. A fő különbségek a következők:

 

 

 

A szabadban a pálya íjászok jelölt távokra lőnek, ami gyakran hosszabb, mint a terepen.

 

A terep íjászok lőnek jelölt és jelöletlen távolságokra 5-60 méterig, kategóriától függően. A terep íjásznak gyakorlásra van szüksége a különböző távolságokra, valamint a távolságot is tudni kell becsülni.

 

 

A pálya íjászok sík terepen lőnek és a célzási pozíciójuk is közel azonos.

 

 

A terep íjászoknak a fel- és lefelé lövés is kérdés, valamint sok gyakorlásra van szükség különböző célzási pozícióban.

 

A pálya íjászok esetében a vessző pályája közel azonos egy adott távolságra, és csak a szél által van befolyásolva.

 

 

A terepen, a vessző pályája különböző lehet egy adott távolságon, a különböző célzási szögek miatt.

A terep íjásznak tapasztalatokra van szüksége, hogy mennyit kell kivonni és hozzáadni a távolságokhoz a gravitáció hatása miatt.

 

 

A pálya íjászok közel lőnek a nézőkhöz, ami növeli a feszültséget.

 

 

Alap esetben a terep íjászok csapatokban lőnek, nem túl közel a többi versenyzőhöz. Nézők jelen lehetnek a nagyobb nemzetközi versenyeken. Ezért a terep íjászokat kevesebb stressz éri a verseny alatt.

 

A pálya íjászatban a napfényes, szeles időjárás a megszokott, sokkal lassabban vagy fokozatosan változnak a feltételek a nap folyamán.

 

 

A terep íjászatban a fény- és szélviszonyok célról célra változnak, de az erős szél ritka a területi adottságok miatt.

 

A terep íjásznak változó szél és fény viszonyok között kell gyakorolnia, hogy megtanulja, hogy ezek, hogyan befolyásolják a célzást és a lövést.

 

 

A pálya íjásznak minden felszerelése a közelében van.

 

 

A terep íjásznak meg kell terveznie, és tapasztalnia, hogy milyen ruházatra és felszerelésre van szüksége. A terep íjásznak mindent magával kell cipelnie, amire szüksége lehet.

 

A pálya íjászatban minden íjász egy egyszerű lővonal mögött áll, és lő azonos irányban, sorban elhelyezett célokra. A terepíjászatban az alapelv az, hogy tudni kell használni a terepet arra ami, és biztosítani azt, hogy az egyik céltól a másik felé haladó íjász távol legyen a következő csoport lővonalától.

Mivel a célokra lehet párhuzamosan is lőni, ezért az összekötő útnak a célok közt biztonságosnak kell lennie az eltévedt vesszőktől és a csúszós talajtól.

 

 

 

Minden pályaépítő vegye figyelembe:

A terep íjász verseny egy íjász verseny.

Nem egy maraton, vagy hegymászó verseny.

Ezért  a  nehéz  és  veszélyes  menet  valamint  a  nagy  távolságok  a  célok  között kerülendők.

 

 

Fel – és lefelé lövés

 

Tanácsok a megfelelő tartáshoz. 

 

 

Az kiindulási pozíció a „T” pozíció akárcsak a pálya íjászatban.

 

 

Kicsi felfelé lövésnél – vízszintes talajon - told a csípődet előre a feszítés előtt.

 

 

Kicsi lefelé lövéskor – vízszintes talajon - told a csípődet hátra a feszítés előtt.

Figyelj arra, hogy a felső tested és a vállaid maradjanak „T” pozícióban.

 

Nagymértékű felfelé lövéskor vízszintes talajon rakd előre a célhoz közelebbi lábadat és told a csípődet előre a feszítés előtt.

 

 

Nagymértékű lefelé lövéskor vízszintes talajon nyisd ki a lábaid pozícióját, told a csípődet hátra, egyenesítsd a felső tested a feszítés előtt.

Meredekebb lövéshez, nyisd ki jobban a lábaid pozícióját.

 

Felfelé lövéskor – lejtős talajon – tedd széjjelebb a lábaid és told a csípődet előre a cél felé.

 

Lefelé lövéskor – lejtős talajon – tedd széjjelebb a lábaid és húzd a csípődet hátra a cél felől.

 

 

Nagyon meredek lefelé lövéskor, a célzási pozíciód stabilabb lesz, ha a hátsó lábaddal térdepelsz a talajon.

 

Nagyon meredek felfelé lövéskor, a célzási pozíciód stabilabb lesz, ha az első lábaddal térdepelsz a talajon.

 

Tipikus hibák:

a) hajlított térd instabil pozíció

b) nem eléggé előre tolt csípő, rossz váll és íj pozíciót okoz, így rövidebb húzáshosszt és rossz oldást.

 

 

Lövés lejtőn
 

Tanácsok a megfelelő tartáshoz.

 

 

Amikor lejtős talajon lévő célra lősz a valószínűsége annak, hogy a lejtő irányába eső oldalát találod el a célnak nagyobb.

 

Lehetséges magyarázat erre az lehet, hogy meghajolsz és az íj lejtős szögben áll úgy, mint a cél.

 

Amikor a föld, amin állsz lejtős, akkor az íjásznak neki kell dőlni a lejtőnek.

 

Azok az íjászok, akik nem változtathatják az irányzékot, azok csak célozzanak a hegy felé a következő vesszővel, vagy döntsék az íjat a hegy irányába.

 

 

Mivel a test meghajlik, a vesszők a lejtő irányába mennek mindig a lejtőn lövéskor.

 

A függőleges test segít csökkenteni ezt az effektust. 

 

a) Próbálj meg találni egy kis darab sík talajt. Jogodban áll egy picit hátrább lőni a vonaltól, vagy a karó mögül lőni olyan messziről, amilyenről az még nem gátolja a versenyt.

b) Készítsd elő a lövést úgy, hogy az íjad tetejét a hegycsúcs irányába fordítod. Teljes megfeszítéskor ellenőrizd, hogy függőleges a helyzeted a szemben lévő fákon, vagy egy képzeletbeli vonallal a célon. A csigás nagyítós lövészek természetesen tudják ellenőrizni a saját helyzetüket. Elsőként mindig döntsd a tested a hegy irányába. Ez csökkenti a hajlandóságot arra, hogy az íjat megdöntsd a lejtőnek.

c) Egyenesítsd ki a tested függőleges pozícióba és legyél benne biztos, hogy nem dőlsz a hegytől elfelé.

d) Ha képtelen vagy függőleges pozícióban állni és az íjad csavarodik, akkor egy kicsit célozz a csavarással ellentétes oldalra egy picit. Hosszabb távon még jobban a másik irányba kell céloznod.


   

Hogy becsüljünk távolságot

 

Amikor FITA szerinti (méretlen távon) terepen lősz, és az erdő körbevesz szükséged lesz arra, hogy megbecsüld olyan célok távolságát, amiket azelőtt még sohasem láttál. A legtöbb terepíjásznak ez az igazi kihívás. Ha meg akarsz nyerni egy rangosabb versenyt, akkor nagyon jól kell távolságot becsülnöd – azért is, mert valószínűleg néhány gyakorlott emberrel fogsz ott találkozni.

De azért ne aggódj, hiszen miden terepíjász a semmiből kezdte, és nem olyan bonyolult, a legtöbb ember nagyon jól közelít némi gyakorlás után – de ne feledd, hogy még a legjobbak is hibáznak – így hát ne add fel te sem!

Gyakran halljuk, hogy a pálya íjászok arra figyelmeztetik a többi íjászt, hogy el fogod hibázni a táblát és az összes vessződ tönkre fog menni – és lehet, hogy el fogod törni a lábad a köveken. Egyszer úgyis el fog jönni az idő, amikor elhibázod a táblát– a csúszós kövekről sem lehet mit mondani –de egy gyakorlott pálya építő meg tudja előzni azt hogy, rossz legyen a „háttér” a célok mögött, valamint meg kell előzni azt, hogy csúszósak legyenek a kövek a nedves időjárás miatt. Meg kell előznie azt is, hogy hosszú séta legyen a célok közt, vagy, hogy egy különleges helyet találjon a cél számára. Szerintünk egy terep versenynek nem kell rosszabbnak lennie, mint egy sétának a terepen, fák szomszédságában és az elveszett vesszőkre visszatérve sem olyan rossz a helyzet!

Nagyon sok technika használható a távolság becslésére, de gyakorlásra és még több gyakorlásra van szükség, hogy igazán jól menjen. A legjobb módszer az, ha sétálsz a terepen és megpróbálod kitalálni a távolságot egy fához, kőhöz és aztán leellenőrzöd azt magadnak. Persze sok-sok lövés jelöletlen távon szintén segíteni fog. Néhány íjász a könnyebbik utat választja, és a felszerelésének valamely részét hasonlítja egy ismert méretű tárgyhoz. Ez persze működik, de csak akkor, ha ismered a méretét a tárgynak (például a tábla mérete). De néhány top íjász azt állítja, hogy ez sohasem elég pontos, míg mások azt állítják, hogy ilyen módszerek nélkülözhetetlenek. A művelet során alap esetben az irányzékod méretét (vagy a vessző vastágságát stb.) hasonlítod össze a cél méretével, a tábla méretével, vagy valami mással, aminek ismered a nagyságát.

Gyakorlás után meg fogod tanulni, hogy az irányzékod mekkora részét fedi le különböző távolságokon a cél. Természetesen bármelyik módszert is választod, gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy biztos lehess: Mi azt javasoljuk, mindenből egy kicsit használj! Ne feledd: a szabályok egyértelműen kimondják, hogy a távolság mérése, vagy bármilyen külső eszköz használata, amelyik nem része a felszerelésednek tilos. Ez azt is jelenti, hogy nem megengedett módosítani a felszerelésedet távolság becsléshez.

 

 

A céltábla nagyságának meghatározása

 

A céltábla nagyságának meghatározása a testméret, mint referencia segítségével

A célhoz közeli ember összehasonlításával fel tudod ismerni, hogy a 60 és 80 cm-es táblát a viszonylagos méretük segítségével. Nézd az illusztrációt.

 

A céltábla nagyságának meghatározása a tábla méretének segítségével

Csak a két legnagyobb táblát lehet összekeverni, mióta csak egy lehet feltűzve a vesszőfogóra. A legtöbb szervező azonos méretű vesszőfogót használ minden cél esetében. Ezért ha megjegyzed a szélén a lőlap távolságát be tudod azonosítani, hogy 60 vagy 80-cmes táblára lősz. Ne feledd, hogy néhány szervező különböző méretű táblákat használ!

 

 

A céltábla nagyságának meghatározása a célt jelző tábla segítségével

Amióta a cél sorszámát jelző tábla azonos méretű a versenyeken fel tudod ismerni a 60 vagy 80 centis lőlapot a relatív méretüket használva. A lenti példában három darab tábla fér el a 60-as, míg négy darab fér el a 80-as táblán. Ez a tábla a szabályok szerint többé nem kötelező csak a döntőkben.

 

Becslés az megérzés alapján

Ez azt jelenti, hogy megtanulod a távolság becslést megérzésekkel a tábla mérete alapján az adott távolsághoz képest. Ebben az esetben rengeted gyakorlásra van szükség, de látni fogod, hogy van segítség. Határozd meg különböző méretű lőlapok távolságát, különböző távokon (kezd a legnagyobb távon) amíg meg nem szokod a méretüket. Helyezd el a célokat a terepen, becsüld meg a távolságukat megérzéssel, lőj rájuk, majd mérd meg a távolságukat. Mindig emlékezz a maximális távolságra az egyes lőlapok esetén… (lehet, hogy be fog csapódni a terepen, ezért jobb, ha csak a középső rész méretét használod a becsléshez, mint az egész táblát.) Néhány íjász szinte szabályszerűen rövidre becsüli a távolságot!

 

Az „után” becslés használata

A lenti példában a csigás íjász tudja, hogy a kék karó maximum 45 méterre lehet a céltól. Ezután megbecsüli, hogy a piros karó 5 méterre van a kéktől. Ezért most már biztos lehet benne, hogy nincs messzebb tőle 50 méternél messzebb acél. Amióta 55 méter a maximális távolság ennek az íjásznak a szabály szerint, ha az irányzékát 52.5 méterre állítja, biztosan eltalálja a célt (ha jól lő!!!).

 

A 10 méteres technika

Tanuld meg, hogy mennyi 10 méter különböző terepen. Találj egy pontot, ami 10 méterre van tőled, és így tovább a célig. Majd add hozzá, vagy vond ki belőle az utolsó 10 eltérését. Ne feledd, ha az első 10 méteren hibázol egy métert, akkor ez a hiba újra és újra hozzá fog adódni.

 

A felező pont módszere

Próbáld meg megtalálni a felező pontot, es becsüld meg ennek a távolságát. Aztán duplázd meg azt. Ne feledd ha elmered a felező akkor duplán hibázol.

 

A bagoly módszer

A bagoly módszer akkor hasznos, amikor képtelenség szemben állni a céllal és használni a 10 méteres vagy felező technikát. Elsőként becsüld meg egy tárgynak a távolságát közted és a cél között. (Egy ág vagy bokor, vagy egy kidőlt fa. ) Nézd meg, hogy ez a pont egyenesbe esik a céllal vagy annak bármely részével. Mozgasd a fejedet oldalra, és figyeld meg, hogyan mozognak a tárgyak a célhoz képest. Ha csak egy picit mozdulnak meg, akkor a távolság a tárgyak és a cél között kicsi, ha hasonlóan mozog, mint a fejed akkor ez a fél távolság, ha többet mozdul, mint a fejed akkor messzebb van, mint a kijelölt pont.

 

A hallgatásos módszer

Ha két íjásszal lősz egy időben, és te lősz az első után, vagy amíg kilövöd az első vessződet, hallgasd az eltelt idő az oldás és a becsapódás között. Ehhez a technikához nagyon sok gyakorlásra van szükség ugyanakkor nagyon pontos. Persze az idő függ a fonterőtől és az úttól, amit a vesszőnek meg kell tennie. És persze ne feledd, hogy csak 4 perced van a lövésre, és a versenyt nem hátráltathatod.

A hozzáadásos módszer

Ha homogén terepen (fák vagy kerítés mellet) lősz, akkor hozzá tudod adni a távolságokat a célig.

 

Egy középső tárgy használata

 


Az íjász megbecsüli a távolságot, például egy fa és a cél között 15 méterre a példában. Aztán maga és a fa között 20 méterre a. Így a teljes távolság 35 méter.

 

Hogy tudjuk elkerülni a távolságbecslési hibákat

 

Ha egy világos helyen állsz és egy sötétben lévő tárgyra lősz, akkor a távolságot többre fogod becsülni, mint amennyi valójában.

 

Ha egy sötét helyen állsz, és a cél világosban van, akkor a távolságot kevesebbre fogd becsülni, mint amennyi az valójában.

 

Amikor nyílt terepen, nyílt vízfelület mellett lősz, mindkét irányba hibázhatsz, de alapból kevesebbet fogsz becsülni.

 

Ha a cél egy fa folyosóban (ösvényen) van elhelyezve, úgy fogod becsülni, mintha az messzebb volna, mint ahol van.

 

Ha egy völgyön kell átlőni, akkor a távolságot többnek fogod becsülni, mint amennyi.

 

 

Ha egy olyan célra lősz, amelyen nem látod a földön a célhoz vezető utat, akkor a célt távolinak fogod becsülni.

 

A lefelé levő célt gyakran távolinak érzed, és néhány métert el kell venni a távolságból az irányzékodon.

Próbáld meg megbecsülni a távolságot vízszintesen, ez a megfelelő távolságot adja az irányzékodon.

A felfelé levő célt gyakran közelinek érzed, és ezért néhány métert hozzá kell adni a távolsághoz az irányzékodon.

A föl- és lefelé lövéskor a gravitációnak hatása van a vessző pályájára, ezért kell a távolságot módosítani.


 

Természetesen figyelembe kell venni a látószögét a célnak. Amint az illusztráción látszik, a felső lőlap teljes méretűnek látszik, míg az alsó cél laposabbnak. Ezért a FITA szabályok korlátozzák az ilyen szögeket a céltáblák elhelyezésekor. A gyakorlatban látni fogod, hogy az íjászok az itt leírtak kombinációját használják.

 

      

 

Távolságmérés

A terepíjászatban a lövési technikának egy fontos része a jelöletlen távolságokon történő pontos távolságbecslés. Nem elég az ösztönös becslés, vagy a terep kiértékelése, ha a legjobbakkal akarsz versenyezni, mivel ezek a technikák túl pontatlanok, és sok fontos pontot fogsz veszíteni. A terepíjásznak meg kell találnia a saját módját a távolság megbecslésére, és ezt gyakorolnia kell a lövés részeként. A legpontosabb módok geometrián alapulnak az alábbiak szerint.

A legtöbb metódus – ha nem az összes – Thalesz tételének alkalmazásán alapszik, amivel meg lehet kapni a keresett távolságot, ha tudjuk a domináns szem, és egy – az íjon található - mérési pont közötti távolságot (irányzék, kifutó, stb.), nevezzük ezt „d”-nek, és ennek a szélességét „a”-nak. A cél látszólagos szélességét nevezzük

„A”-nak,  a  céltól  való  távolságot  pedig  „D”-nek.  Ekkor  a  következő  arány felírható:

 

a / d = A / D

 

A könnyebb érthetőség miatt, és hogy minél egyszerűbben, és gyorsabban lehessen megkapni a cél távolságát a következő elvet célszerű használni:

Ha a mérési pont szélessége éppen a 100-ad része a szem és a mérési pont távolságának (pl. az irányzék szélessége 8mm és a szemtől való távolsága 80cm),

vagy ha ilyen módon beállítod a felszerelést, akkor az arány így alakul:

 

D = A *100

 

Itt a „D” méterben, az „A” centiméterben lesz.

Így a távolság („D”) egy egyszerű számítás eredménye lesz, ami a cél látszólagos szélességéből kapható meg. Ahhoz, hogy „A”-t tudjuk, fel kell tennünk, hogy ismerjük a cél méretét, mivel lehet ugyanakkora a cél látszólagos szélessége, de különböző méretű célok ekkor teljesen különböző távolságon vannak. Pl. a 60cm- es   és   a   80cm-es   tábla   lehet   ugyanakkora   látszólagos   méretű   különböző távolságokon.

Ez az egyszerű arány nem mindig alkalmazható, ekkor az íjásznak ki kell tudnia találnia  egy  másik  módot.  A  legtöbben  nem  számítanak ki  semmit,  hanem  a tapasztalatukra hagyatkoznak.

 

Például  gyakorlás  közben,  ha  különböző  távolságokról lősz  különböző  méretű táblákra, akkor rá tudsz jönni, hogy az irányzék mennyit takar ki a táblából.

Amint  már  korábban  utaltunk  rá,  ez  a  módszer  a  tábla  méretének  ismeretén alapszik. A 20 és 40 cm-es táblákkal nincs semmi baj, de a 60 és 80 cm-es táblát össze lehet téveszteni, ezáltal a távolságmérés is pontatlanabb lesz, akár 10-15 méterrel is. Így könnyen el lehet veszíteni a pontokat. Ebben az esetben kell alkalmazni a saját tapasztalatodat és ösztöneidet, amivel együtt már könnyebben meg lehet találni a helyes távot.

A FITA szabályai szerint nem szabad semmilyen távolságmérő eszközt használni, és nem lehet a felszerelést sem használni távolságmérésre, ami annyit jelent, hogy mérés közben tettetni kell a lövést. Az igaz, hogy ezt a fajta mérési módszert nem

lehet megtiltani, de a szabályokkal megpróbálnak mindenféle igazi távolságmérőt kiszűrni a FITA versenyekről. Ezért engedik a szabályok a fentebb említett módszereket,   de   nem   engedik,   hogy   bármiféle   módosítással   a   felszerelés

távolságmérővé váljon. Korábban volt egy szabály, hogy nem volt szabad állítani az irányzékon, miután az íj első kihúzása megtörtént, de ez megváltozott, mivel több problémát okozott, mint amennyi haszna volt.

 

Ezek szerint, hogy ne állítson meg a bíró, vagy, hogy ne szóljanak az ellenfelek, úgy lehet távolságot merni, hogy közben azt tetteted, hogy lőni készülsz. így biztonságban vagy a szabalyokt61, es senki nem tehet panaszt sem.

Persze  mindenkinek  meg  kell  tálalnia  a  saját  m6dszeret,  amit  a  legjobban  tud hasznosítani, de ezt mindenkeppen gyakorolni kell.

 

 

Összefoglaló

Amint arról korábban szó volt, a tapasztalt íjász a korábban említett technikák kombinációját használja.

Próbáld megbecsülni a maximum távolságot (amiről azt hiszed, hogy maximum

annyira lehet), és ugyanígy a legrövidebbet, átlagold őket, és adj hozzá egy kicsit. (pl. ha úgy gondolod maximum 50m-re lehet a cél és min 40-re, akkor vedd az átlagát, ami 45, és adj hozzá egy kicsit, és már lőhetsz is 47m-es irányzékkal) Remélhetőleg eltalálod a közepét, és értékes pontokat szerzel.

Íme, néhány tipp, amit érdemes fejben tartani:

 • A terepen a 60 és 80 cm-es táblákat össze lehet keverni. Ilyenkor próbálj meg emlékezni a közepének a nagyságára, vagy ha lehet, a mellette álló emberekhez viszonyítani.
 • Emlékezz hányszor lőttél 60-as táblára, és hányszor 80-asra. Ez segíthet eldönteni mire is számíts a következő célnál.
 • Állat formájú céloknál tartsd észben a maximum távolságot, ez is segíthet.
 • Az állatokon elhelyezett körök jobban láthatók, ha közelebb van. Ez persze függhet a fényviszonyoktól.
 • Ha biztosan tudod, hogy minden vesszőfogó ugyanakkora, akkor ezek mértéhez is viszonyíthatsz.
 • Gyakorold a távolságbecslést séta közben. Keress valamit, aminek megbecsülheted a távolságát, és utána ellenőrizd.
 • Fontos, hogy a befordított vesszőfogók kisebbnek tűnnek, mint amekkorák valójában.
 • Gyakorlás közben, ha köztes távolságokat lősz, akkor lőj 5m-rel közelebbre és távolabbra célozva is, és tudd, hogy ez milyen különbségeket okoz.

 

Célzás felfelé lövéskor

 

Enyhébb emelkedőnél adj hozzá a valódi távolsághoz egy-két métert.

 

Meredekebbeknél pedig vonj ki egy-két métert.

 

Majdnem  függőleges  lövésnél  ki  kell  tapasztalni.  Elsőre  próbáld  a  15m-es irányzékkal.

 

 

 

Célzás lefelé lövéskor

Enyhe  lejtőnél  vonj  ki  egy-két  métert,  meredek  lejtőnél,  akár  10  méterrel  is rövidebbre kell fogni. Függőlegesnél próbálkozz a 15m-es irányzékkal. 

 

Más dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani:

 • Terep íjászatnál mindenképpen ajánlott minden 5 vagy 10 méterre beállítani az irányzékot. 
 • A napfény befolyásolhatja a célzást. Gyakorolj minden irányból jövő napfénynél, és használd a tapasztalataidat. 
 • A szél szintén befolyásolhatja a célzást és a lövést is. A szél is változhat célról- célra, így ezt is ki kell tapasztalni. Tanuld meg az íjadat a szél ellenében dönteni, így az nem fogja befolyásolni lövést, és ugyanúgy középre célozhatsz.
 • Hegyoldalon az íjat a hegy felé húzd ki, így a lejtő nem fogja befolyásolni az íjad megdöntését.

  

Biztosítsd a második sikeres lövést

Ha az első lövés jól sikerült, de még sincs a vessző a cél közepében, akkor ezt fel kell használnod a második lövésnél a hiba kompenzálására.

Az alábbi illusztrációban láthatjuk hogyan azonosítható lövés és a beállítás közti különbség. Ha ismered ezt a különbséget, abból kitalálhatod mi lett volna a helyes beállítás.

Az első képen látható, hogy az íjász tudja, hogy egy 5m-es tévedéssel még mindig meg tudja lőni a tábla alját. A második képen tudja, hogy 3m-es tévedéssel 2-est lőhet 6 órában. A 3. képen pedig 1 méteres tévedés 3-4-es eredményt hozhat 6 órában.

 

Tudni kell, hogy közelebb kerülsz a tábla közepéhez, ha néhány méterrel túlbecsülöd a távolságot, mintha kevesebbet becsülsz. 5m-es alábecsléssel lőhetsz alsó 1-est, 5m-es túlbecsléssel pedig akár 2-est vagy 3-ast is.
 
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat