Tollakrul

Tapasztalatom szerint elég kevés anyag található a tollakról, mivel még a gyártók sem reklámozzák a saját termékeiket. Ehhez képest, ezerféle tollat lehet kapni, így nem csoda, ha nem tud választani az ember. Ha minden igaz, akkor a közeli jövőben készítünk egy NAGY TOLL TESZT- et, de addig is általánosságban szeretnék egy-két dolgot tisztába tenni.
A tollak ugyebár stabilizálják a nyílvessző röppályáját. Amikor kilövünk egy nyílvesszőt a tehetetlenségi erő és az ideg mozgási energiája, bla. bla. bla. Szóval ettől repül egyenesebben. Leírhatnám, és kivételesen tudnám is mit írok, de nekünk a most ez nem kell. Elég annyit tudni, hogy a nyílvessző nem egyenesen repül hanem „fickándozik” a levegőben.

 

 

Ezt az oldal irányú mozgást kompenzálni kell, mert különben a vessző oldalazva fog repülni. Igen ám, de mekkora, és hány tollal? Megint ott kell kezdenem, hogy meg kell határozni mi a cél! „Cél a sárga közepe. J” mondhatnánk, azonban én most arra gondolok, hogy vadászatról, céllövészetről van szó illetve terem, lőtér, vagy nyílt terep a helyszín. Van egy arány, amit tartani kell. Vagy mondhatnánk arany középút. Meg kell találni a sebesség, a stabilitás, megfelelő arányát. Minél magasabb, hosszabb egy toll, annál stabilabb a vessző röpte. Fontos tudni, hogy a nagy toll lassítja a vesszőt legjobban. Aerodinamikailag borzasztó. De ha itt megmaradnánk, elég lenne egy típus, amit valaki kiszámol, és azt mondja ez itt a közepe! Azonban ez messze nem ilyen egyszerű, mivel a használni kívánt hegy nagyban befolyásolja, milyen tollat használjunk. Példának okáért itt egy több élű vadászhegy,

(http://www.keletiturul.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=29&Itemid=64)


mely teljesen megbolondíthatja a vessző dinamikáját, és amit tollal remekül ki lehet javítani.

 

Illetve, egy terem versenyen, egy könnyű vessző, aprócska toll kombinációval, sokkal eredményesebbek lehetünk.
De van itt még egy csavar, hogy a dolog ne legyen egyszerű! Pulyka, vagy gumi? (Tudom, a gumival biztonságosabb.)

 

Ha minden igaz azért találták ki a gumi tollat, hogy a vadászoknak kényelmesebb legyen. (Példának okáért nemrég láttam egy versenyen pulykatollasok zacskót húztak a nyílvesszőjük végére, hogy ne ázzon el a toll.) Tehát a pulykatoll sérülékenyebb, több törődést igényel, de tradicionális körökben elengedhetetlen. Nem azért mert eleink is azzal lőttek, hanem mert a tradiknál, a kifutó a saját kezünk. És a műanyag toll, túl kemény, ahhoz, hogy a vessző egyenesen repüljön. Beleakad a kezünkbe és hihetetlen figurákat csinál a levegőben. A tradicionális íjaknál így mindenképpen pulyka a nyerő. (Bár láttunk már karón varjút:)

 

A hossz és magasság mellett játszhatunk azzal is, hogy egyenesen, vagy 1 fokkal elferdítve ragasztjuk fel a tollat. Ezek az opciók leginkább íjunk sebességétől függenek. Például, egy longbow íj elég hiperaktív vesszőt indít, mikor elhagyja az ideget. Hatalmas amplitúdóval ténfereg a levegőben. De elég erős ahhoz, hogy magas tollal, elfordított tollazással, kisimítsuk ezt a hiányosságát. De egy 20# os gyerek íjba teszünk egy ilyen vesszőt, az első tíz méteren annyit lassul a vessző, hogy szinte megáll a levegőben és függőlegesen esik a földre. Tehát, mire használjuk? Mekkora a kezdősebesség? Milyen környezetben használjuk a vesszőt?

 

A többi íjfajtáknál, a saját lustaságunk, ami még hozzájön az előbbiekhez. Használhatunk, pulyka tollat mondjuk csigás íjon, de a nagy sebesség miatt hamar tönkremegy.  Tehát ha utálunk tollazni, jöhet a jó kis gumitoll. De ha félretesszük a lustaság tényét, mindenképp figyelnünk kell az íjunk kifutójának méretére. A tradin kívül minden íj fajtán van legalább egy nyílás, amin nyugszik a vessző. Ezt lövéskor jobban járunk, ha elkerüli a toll, már ha az a cél, hogy célba találjunk. 

Ezen kívül minden igaz az előbb leírtakra.

  • Szélcsendes helyen, vagy zárt térben, apró tollak, kicsi méret. esetleg ferde tollazás
  • Mindenre, vagy semmire, mindenki döntse el maga, 3” körüli közepesen magas toll, lehet ferde tollazás, ha elég erős az íj
  • Vadászatra, 4” toll Esetleg 3” magas toll (blazer) egyenes tollazás, mert csendesebb.

Én nem szeretném letenni a voksom egyetlen márka vagy típus mellett sem. Amiket leírtam ökölszabályok, ezen belül még rengeteg variáció van, de mindenki saját tapasztalataira épít. Én csak az irányt szerettem volna megmutatni.

 

Színek
Mondhatnánk tök mindegy, de koránt sem így van. A színek nagyban függenek attól, hogy mennyire vagyunk féltékenyek az eredményünkre, illetve mennyire vagyunk jók, vagy mennyire akarunk segíteni íjász társainknak.

  • Alaphelyzetben azt mondanám, olyan színt válasszunk, amit könnyen megtalálunk a földben, és a fűben. Így például nem túl nyerő zöld vagy fehér színt választani. Sem feketét, de erre még visszatérünk. Tehát, narancs, kék, citrom stb.
  • Fekete toll. Ha már nagy valószínűséggel eltaláljuk a célt, főleg 3D pályán és fekete tollat használunk, akkor megnehezíthetjük azon versenytársainknak dolgát, akik utánunk lőnek. A színes tollnál távcsőben ugyanis jól látszik hova lőttünk, és a versenytársak ez alapján könnyen korrigálhatnak. De fekete toll és nock esetén, elég kicsi az esélye, hogy irányt mutatunk a többieknek.

2, 3, 4,
A tollak száma tulajdon képen kiforrott dolog. Mindenki 3 tollat használ. Régen volt 2 illetve 4 tollas vessző, de itt mindenki egyetért abban, hogy három a legstabilabb, és leggazdaságosabb megoldás.

 

Ferde vs. Egyenes tollazás

 

Csak címszavakkal leírva:

 

Ferde: stabilabb, hangosabb, forgó mozgást biztosít, trükkös felrakni, Jobban néz ki. (Minden íjhoz és tolltípushoz ajánlott. Már kisfogú eltérés is jobban stabilizálja a vesszőt, de azért nem érdemes teljesen keresztbe felhelyezni a tollakat, mert nagymértékű lassítás vagy instabilitást érhetünk el. Lehet jobbos vagy balos, de egy vesszőn csak egyfajta irány legyen.)

 

Egyenes: Halk, könnyebb felhelyezni, feladatát ellátja. (Csigás íjaknál, nagyon stabil technikával ajánlott. Gyors, pontos, zéró tolerancia!)

 

Helical tollazás: Nagy stabilitást eredményez, de az is biztos, hogy lassítja a vesszők. Nagyrész fixpengéjű vadászhegyekkel szerelt vesszőkre ajánlott, hogy stabilizálja a röptét. Lehet jobbos vagy balos, de egy vesszőn csak egyfajta irány legyen.

 

Menő tollak (Quick spin, spin wing, gas pro)
Nem embernek való. Már a többség. A leghasználhatóbb a quick spin. Ezt normál tollazóval fel lehet rakni és a kis fül a végén ugyanolyan forgó mozgásra kényszeríti a vesszőt, mint a ferde tollazás. A másik két típus, tejfölös doboz anyagára hasonlító anyagból van. Szinte azonnal megsérül. nehéz felrakni ezzel szemben hamar leesik. Ha van egy külön alkalmazottunk, aki ragasztgatja helyettünk biztosan sokkal jobb, mint bármi más. De különben pár hónap, és mehetünk a vigyorgóba.

 

Összefoglalva: Csináljunk, ami csak az eszünkbe jut!
De ha célba szeretnénk találni, találjuk ki vadászunk-e vagy céltáblákat kergetünk. Ez meghatározza a toll nagyságát. Ha vadászunk, akarjuk-e a tocsogó vértől tisztogatni a pulykatollat, és óvni a víztől, vagy igénytelen gumitollat tartunk a kulacs alá. Ha célba lövünk, akarunk-e bíbelődni a tollakkal, (pulyka) vagy „legszépebb” gumi, vagy műanyag tollakkal varázsoljuk el a „rajongókat” Esetleg orvul feketére festett fantomtollazással keverjük meg ellenfelünket.


Jó Szórakozást!

Szabó István« Előző: Az íjászatról szubjektíven visszalépés az előző oldalra Következő: VESSZŐK-TÉVESZMÉK-ÖKÖLSZABÁLYOK »
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat