Torna gyakorlatok

Torna gyakorlatok íjjal vadászóknak a holtszezonra

 

A holtszezon különösen nehéz lehet az íjászok számára. Azok, akik nem végeznek rendszeresen gyakor- latokat az évnek ebben a csendes szakában, azoknak a nyár végén végrehajtott szezon előtti gyakorlá- sok jobban fognak hasonlítani a fárasztó házimunkához,mint kellemes időtöltéshez. Mindannyian is- merjük azt az érzést, amikor rátalálunk azokra az izmainkra, amiknek létezéséről nem is tudtunk. 

 

 

Az itt felsorolt gyakorlatok A Deltoid izom erősítésére szolgálnak. Ennek az izomnak a hatására jön létre a vállad lekerekített körvonala. Az íj kihúzásá- nak utánzásának kivételével a többi gyakorlat mind súlyzóval, vagy gumi expanderrel végezhető. Én a gumi expandert részesítem előnyben a gyakor- latok végrehajtása közbeni simább érzet miatt.

 

Előre történő emelés – 3 SETS X 1Z REPS
Állj egyenesen úgy, hogy a kezed az oldaladnál van. Lassan emeld felfelé a
kezed a tested előtt addig, amíg egy picivel a vállad vonala felé nem ér. Na- gyon lassan csináld a gyakorlatot, egy picit állj meg a felső pontnál, majd lassan térj vissza a kiindulási helyzethez.


Oldalirányú emelgetés

3 SETS X 1Z REPS

Ez a gyakorlat szinte ugyanaz, mint az előre történő emelés, csak ahogy a neve is mutatja, itt a karodat oldalirányban kell emelget- ned. Ne feledd: lassan csináld! Ne legyenek hirtelen mozdulatok. Itt is, emeld addig a kezed, amíg egy picit magasabban nincsenek, mint a vállad, majd engedd vissza lassan magad mellé.

 

 

 

Ülő helyzetben végzett nyújtás -


3SETS X 1Z RE PS
Az egyik kedvenc gyakorlatom az ülőhelyzetben végzett nyújtás. Ülj le egy
székre, a hátad tartsd egyenesen, kezeid pedig legyenek a vállaidnál. Ha gumi- kötelet használsz, a szalagot vezesd át az ülés alatt. Lassan kezd el felemelni a karjaidat, mintha nyújtanál valamit a fejed fölé. Ha teljesen kinyújtottad a ka- rod, lassan kezd el leengedni őket a kiindulási pozícióba.
 

 

Ij kihúzásának szimulálása / utánzása


3 SETS X 1Z
RE PS

Ennek a feladatnak a végrehajtása talán a legkönnyebb, mivel a mozgás már ismerős. Fogd meg jó erősen a kö- telet a közepénél azzal a kezeddel, amelyikkel tartanád az ijad, csakúgy, mintha ki szeretnéd azt húzni. Amikor a kihúzással elérted a fix pontot, akkor lassan engedd le. Ennek a feladatnak a nehézségi fokát változtathatod a kihúzandó gumikötél hosszának változtatásával.

 

 

Forrás: Bowhunting world 2011 januári száma

Fordította: Lukács Dóra

 

 

 

 


 

 

 

 

 
 
Képgaléria
 
Facebook

 

18 méteres Íjászpálya

Megnyílt a Keleti Turul Íjászaküzletben a 18 méteres íjászpálya

XVII. Napkor 3D eredmények

XVII. Napkor 3D eredmények

XVI. Napkor eredmények

XVI. Napkor eredmények
Keleti Turul Íjász Egyesület
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 175.

Vadászíjászat - Pályaíjászat - 3D íjászat